Z Benátska pochází čtvrtina všech italských DOC vín. Produkce je cca 300 milionů litrů ročně, což
z něj dělá největší vinařský region Itálie. Podobně velké, v některých předešlých letech i větší,
jsou oblasti Apulie a Sicílie. Region se rozkládá od alpského střediska zimních sportů Cortina d'Ampezzo až po ústí řeky Pádu do Jaderského moře.
Nejvýznamnější vinařské zóny jsou Soave (druhá největší DOC po Chianti Toscana), Valpolicella
a Bardolino, kde se pěstují pouze autochtonní odrůdy.
Vína Soave, vyrobená z hroznů odrůdy Garganego a Trebbiano (Ugni Blanc), jsou velmi populární
na zahraničních trzích. Nejlepší pocházejí z oblastí označených jako Classico.
Další bílá vína jsou Bianco di Custoza, Gambellara a hlavně Lugana. Toto DOC je na jižním břehu
Lago di Garda, odrůda Trebbiano di Lugana mu dává výtečná vína v kombinaci s rybími pokrmy.
Druhé nejvýznamnější víno Itálie z kvalitativního hlediska je Valpolicella. Vinice Valpolicelly leží
na severovýchod od Verony. Tři hlavní odrůdy jsou Corvina, Rondinella a Molinara. Mladá Valpolicella je ovocitá. Výborně se hodí k italské kuchyni, a tak se s ní setkáváme zejména v pizzeriích po celém světě. Valpolicella je ale i Ripasso, Recioto DOCG a legendární Amarone DOCG. Valpolicella má i zóny Classico a Superiore.
Dalším populárním vínem je Bardolino, které se rozkládá kolem stejnojmenného městečka
na východním břehu jezera Garda. Bardolino je červené, většinou hrubší víno. Bardolino Chiareto
je růžové, ovocné, příjemně suché víno. I Bardolino má zóny Classico a Superiore.
Provincie regionu Veneto: Belluno (BL), Padova (PD), Rovigo (RO), Treviso (TV), Benátky neboli Venezia (VE), Verona (VR), Vicenza (VI).
Vinařství založil Gerardo Cesari v roce 1936. Brzy se stalo celosvětovým synonymem pro vína
z oblasti Veneto, především Amarone. Již v 70. letech 20. století se Amarone Cesari prodávalo
na všech pěti kontinentech, a to díky nadšení a iniciativě Franca Cesari, syna zakladatele Gerarda.
Jeho původní vizí bylo produkovat skvělé Amarone, schopné konkurovat nejlepším italským
a mezinárodním červeným vínům. Tak začal úspěšný příběh vín Cesari po celém světě.
Dnes Gerado Cesari reaguje na trh výrobou unikátních, elegantních, kvalitních a harmonických vín.
Z významných cru jako Bosan a Il Bosco vyrábí výjimečné Amarone, z cru Jéma 100 % Corvina,
z Cento Filari - Lugana a z Boscarel Merlot a Sangiovese. Celkem kontroluje 100 ha vinic.
V návaznosti na tradici, ale s využitím nejnovějších znalostí ve vinohradnictví, používá ekologicky udržitelné techniky a zákazníkům nabízí záruky certifikovaného výrobního procesu. Jde o neustále
se vyvíjejí firmu, která stále věří ve své vinice a kořeny svého původu.
Jejich Bosan Amarone della Valpolicella 2000 i 2001 získalo ocenění The Best Europien Red Wine
na Mundus Vini v BRD Neustadt. Vína Gerardo Cesari získávají mnohá ocenění a medaile. Jsou pravidelně zařazována do prestižních výběrů jako Wine Enthusiast TOP 100 cellar selection, Top 100 Italien Wines a pod.